HTML

Egy kispapa kalandjai

Kismama Kisbaba Kispapa

Friss topikok

  • NadeApaaa!!!: hello, szerintem jobban járna mindenki, ha pl itt vásárolna concord terméket: www.price-killers.co... (2009.04.11. 18:38) Baba kelengye
  • zs: Végre. :) (2008.12.12. 11:44) HALLGATÁS
  • zs: Nem folytatod? :) Remelm minden OK veletek. (2008.10.15. 20:51) DANIEL
  • matusi: hahóóóó!!! minden rendben???Remélem igen!!!Gondolok rátok. (2008.05.25. 21:45) BREAKING NEWS!!!
  • m e o w: Alvásra egy tipp: bababoltokban kapható az un. szoptatós párna. Nem hülyének nézni, de tényleg úgy... (2008.02.05. 20:55) Védőnő immáron sokadszor és más egyéb

Linkblog

2007.12.06. 15:14 Kispapa

Kis KARÁCSONY nagy KARÁCSONY

Nem tudom, hogy Te kedves Oovasóm hogy vagy ezzel, de én nagyon kedvelem a karácsonyt. Aki ismer az mondhatná persze, hogy "neked könnyű, hoszen vallásos vagy" de nem csak erről van szó. Szeretem, hogy ilyenkor együtt van a család, és valahogy mindenki szívébe szeretet költözik, ha csak pár napra is. És persze szeretem a karácsonyfa illatát és a díszítést is, ami korábban mindig az én feladatom volt.

Idén különleges karácsony lesz, hiszen első, együtt a közös lakásunkban Kismamával és Kisbaba is ott lesz velünk :-) Ami azt illeti ennek ellenére nem lesz hagyományos, mert 25-én sajnos/jajj de jó elutazunk majdnem 1 hétre. Elmegyünk nászútra, ami korábban elmaradt, így most bepótoljuk és megyünk napozni, barnulni, pihenni, fürdeni. Kismamának is jót fog tenni a kis napfény terápia, és az a gyanúm, hogy egy darabig nem tudunk majd elutazni, miután a gyermekünk megszületik. Így most előre bepótoljuk a lemaradást (jó kis képzavar kerekedett itt kérem).

Kisbaba mostanság nagyon jól viselkedik, Kismamának a hányingere, émelygése teljesen (majdnem teljesen, mert tegnap este nem érezte jól magát) elmúlt. Poci (és benne a baba) nől, nől, növekszik. Nekem nagyon tetszik teljesen beleszerettem "új" feleségembe :)

A gyógytornászt még mindig nem sikerült becserkésznünk, de már jó úton haladunk. Vannak nehézségek, de megoldjuk...

Kismama jövő héten vérvételre megy (Hepatitis és AFP vizsgálat), aztán hamarosan itt a 18. hét az újabb UH vizsgálat. Már nagyon várjuk, talán azt is megtudjuk, hogy kisfiunk, vagy kislányunk lesz-e? :) De persze ismét csak egy vágyam van, hogy szép egészséges magzatot lássunk a képernyőn, aki persze okos baba, gyermek lesz :)

Végezetül egy felsorolás arról, hogy milyen vizsgáltaok várnak egy kismamára a gyermekvárás során (azért teszem ide, mert nekünk mindig sok gondot okoz mindent fejben tartani és remélem, hogy másoknak - Neked kedves olvasó - segítek vele)

 

A terhesgondozást lehetőség szerint meg kell előzze a tudatos családtervezés, melynek számos előnye ismert a véletlenszerű teherbeeséshez képest, ezek közül érdemes kiemelni néhány fontosabbat:

A családi és az egyéni kórelőzmény ismerete segítséget nyújt az utódban várható esetleges öröklődő betegségek megelőzésében.

Az elvégzett nőgyógyászati szűrővizsgálatokkal megelőzhető több olyan állapot, megbetegedés, melyek kedvezőtlenül befolyásolhatják a terhesség kimenetelét.

A termékenységi állapot felmérhető különböző célzott vizsgálatokkal, ezáltal felismerhetővé válnak azok a - sajnos egyre nagyobb számban előforduló- esetek, amikor gyógykezelésre szorul a családtervező pár egyik, vagy mindkét tagja. Ez az arány jelenleg eléri a 20%-ot.

A teherbeesés előtt legalább egy hónappal elkezdett Fólsav tartalmú multivitaminok adásával megelőzhetővé válik a fejlődési rendellenességek egy jelentős része.

Lehetővé válik a koraterhesség védelme a különböző ártó külső hatásokkal szemben.

Korán felismerhető lesz az esetleges méhenkívüli terhesség is a vérzéskimaradást napokkal követően elvégzett ultrahangvizsgálattal.

 

A megfelelő terhesgondozást az orvossal és a védőnővel történő rendszeres találkozások biztosítják, melyek alkalmával a terhesség nagyságától függően különböző vizsgálatok történnek: 

4-6. Hét
Koraterhességi ultrahang vizsgálat, laborok: teljes vérkép, vizeletvizsgálat, vércukorvizsgálat, Lues szerológia, koleszterin és triglicerid szint vizsgálat. Rh. Neg. Anyánál ellenanyagvizsgálat.
A védőnő kiállítja a terhesgondozási könyvet.

12-14. Hét
Az ún. Genetikai szűrővizsgálat ideje a 11-14. Hét között esedékes. Ekkor az embrió ülőmagassága a 45 és 84mm közé esik.
Az ajánlott vizsgálat az ún. Kombinált teszt , melynek során elsősorban a kromoszóma-rendellenességeket szűrjük, de felismerhetővé válhatnak más az embriót vagy a peterészeket érintő ultrahanggal felismerhető betegségek is. Jelenleg ezzel és nagyobb megbízhatóságával emelkedik a Kombinált teszt a többi kromoszóma-rendellenességszűrő eljárás fölé. A teszt során elvégzett anyai vérhormonszint vizsgálat eltérései normális magzati kromoszómaszám esetén felhívhatják a terhesgondozó orvos figyelmét más, a terhesség során várható szövődményre is, ezzel lehetővé válhat sok esetben a koraszülés, a méhen belüli magzati elhalás kivédése.

16. Hét
Az AFP, HbsAg szűrés javasolt időpontja. A Négyes teszt elvégezhető azoknál, akik valamilyen okból lekésték az első genetikai szűrővizsgálatot, a Kombinált tesztet.

18-21. Hét
Az általános ultrahangos rendellenesség-szűrő vizsgálat ideje, amikor az egész magzat alakját, végtagjait, belső szerveit vizsgáljuk a tőlünk megszokott alapossággal, mely a nemzetközileg elismert Londoni székhelyű FMF („magzati orvoslás alapítvány") előírásait tartja szem előtt.

26. Hét
Laborok, evés utáni terheléses vércukorvizsgálat, ellananyagszint mérés

30. Hét
A magzat fejlődését ellenőrző ultrahangvizsgálat, súlybecslés.
A 4D ultrahangvizsgálat javasolt ideje.

33. Hét
Labor kontroll, vérnyomás, testsúly ellenőrzés.
A 4D ultrahangvizsgálat javasolt ideje

36. Hét 
Hüvelyváladék-tenyésztés Streptococcus-B baktérium fertőzés kizárása érdekében, mely a legtöbb súlyos újszülöttkori fertőzést okozza.
Az első CTG vizsgálat javasolt ideje. Vérnyomás, vizeletkontroll.

37. Hét
CTG, szülészerti vizsgálat a méhnyak hosszának, tágasságának megállapítására. Vérnyomás, vizeletvizsgálat. A hüvelyváladék-tenyésztés eredményének megbeszélése.

38. Hét
Hasonló a 37. Heti vizsgálathoz.

39. Hét
Ultrahangos súlybecslés, a lepényi működés ellenőrzése a lepény ultrahangos képe, a magzatvíz mennyisége és a köldökzsinór artéria ún. áramlásvizsgálata segítségével.
A többi vizsgálat egyezik az előző heti vizsgálatokkal. A méhnyak állapota alapján javaslatot tehetünk programszülés irányában.

40. Hét
A 38. Heti vizsgálattal megegyező, kiegészíthető amnioszkópiával .
A 40. Hét után a CTG vizsgálatok másnaponta kell kövessék egymást, 3-4 naponta ajánlott kiegészíteni áramlásvizsgálattal.
10 nappal a betöltött 40. Terhességi hét után szülésindítás javasolt.

 

(forrás: www.gendiagnosztika.hu)

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://kispapa.blog.hu/api/trackback/id/tr26254469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

andorgó · http://www.babaravarva.freeblog.hu 2007.12.06. 17:37:14

De jó fej vagy, hogy ilyeneknek utánajársz! Az én férjem tesz az egészre magasról. mélységesen csalódtam benne.
süti beállítások módosítása