HTML

Egy kispapa kalandjai

Kismama Kisbaba Kispapa

Friss topikok

 • NadeApaaa!!!: hello, szerintem jobban járna mindenki, ha pl itt vásárolna concord terméket: www.price-killers.co... (2009.04.11. 18:38) Baba kelengye
 • zs: Végre. :) (2008.12.12. 11:44) HALLGATÁS
 • zs: Nem folytatod? :) Remelm minden OK veletek. (2008.10.15. 20:51) DANIEL
 • matusi: hahóóóó!!! minden rendben???Remélem igen!!!Gondolok rátok. (2008.05.25. 21:45) BREAKING NEWS!!!
 • m e o w: Alvásra egy tipp: bababoltokban kapható az un. szoptatós párna. Nem hülyének nézni, de tényleg úgy... (2008.02.05. 20:55) Védőnő immáron sokadszor és más egyéb

Linkblog

2016.04.06. 21:53 Kispapa

7 év

Lassan ennyi idő telt el az utolsó bejegyzésem óta. Hét év rengeteg idő, de ahogy az ember öregszik (érik, tapasztaltabb, vagy épp felnőttebb lesz?, hívhatjuk tulajdonképpen bárhogyan) és mellette társa és a gyermeke érkezésével családja lesz rájön, hogy ez egy pillanat alatt elröppen. A gyorsuló idő...

Azóta sok dolog történt a mi életünkben is, ebben a rövid, de mégis tartalmas időben:

Kisbabából nagy baba, bölcsis, ovis és mostanra iskolás kis/nagyfiú lett...
Kismamával voltak hegyek és völgyek, sőt volt, hogy a léc is mozgott, de a lényeg az, hogy tanultunk ezekből és dolgoztunk, minden nap dolgozunk a kapcsolatunkon.

Szép, nehéz, jó, olykor rossz máskor nagyon jó időszak van mögöttünk, és remélhetőleg valami hasonló - több örömkönny - vár még ránk a jövőben! Mindezekben az a jó, hogy rengeteg megosztani való téma és tapasztalat van a tarsolyomban, csak győzzétek olvasni!

De a mai apropó ennél is sokkal, sokkal, sokkal fontosabb. KISMAMA január óta ISMÉT KISMAMA!!!

Ezúttal kicsit halkan, és csak a családdal osztottuk meg ezt az örömet mindeddig. Hiszen mostanra belépett Kismama a második trimeszterbe, kisbaba növekszik, és a genetikai teszt eredményét is tegnap megtudtuk: minden amit vizsgálnak és ellenőriznek rendben van. Mi nagyon örülünk és Bátyó is boldog.

Ígérem, hamarosan ismét mesélek!

Szólj hozzá!

Címkék: visszatérés


2009.11.13. 20:56 Kispapa

Lassan 1 éve semmi hír

Semmi hír, mégpedig felőlem, illetőleg a családról.

Röviden azt kell mondanom, hogy jól vagyunk. A gyermek nől, növekszik, maholnap másfél éves, mi pedig egyre jobban beleszokunk (ha lehet egyáltalán) a szülői szerepkörbe. Tegnap nagy nap volt a gyermek életében, ugyanis először jártunk fodrásznál (idáig ugyanis csak otthoni nyírbálás volt), mivel nekem is mennem kellett, hát jött az egész kis család. A fodrászom csupán annyit mondott, hogy ő nem akar senkinek a mumusa lenni, ezért az első könnycseppeknél, sírásnál abbahagyja a műveletet, bárhol is tartunk. Szerencsére Dani babánk egy hős volt, és zokszó nélkül tűrte a nyírást, persze sok hajcsavarót, hajkefét, alufóliát, meg más egyéb alkalmatosságott kellett a keze ügyében tartanunk, így most a gyermek hosszú göndör fürtjei lerövidültek, de még így is nagy mucho a kisember.

Mára ennyit a kis családomról, de ha időm, erőm és a Jóisten is úgy akarja, akkor érkezni fog egy kisebb összefoglaló a család eddigi történetéről, avagy ami a születés és napjaink közt eltelt időt illeti címmel.

 

Szólj hozzá!


2008.12.15. 14:44 Kispapa

Ez ma az én napom :)

Kedves Olvasók!

 

Remélem nem bánjátok, ha ezt a pár sort ide teszem.

Sajnos nem saját tollból, de ma önző módon aktuálisan nekem szól :)

Születésnapomra

Harminckét éves lettem én --
meglepetés e költemény
csecse
becse:

ajándék, mellyel meglepem
e kávéházi szegleten

magam
magam.

Harminckét évem elszelelt
s még havi kétszáz sose telt.

Az ám,
Hazám!

Lehettem volna oktató,
nem ily töltőtoll koptató

szegény
legény.

De nem lettem, mert Szegeden
eltanácsolt az egyetem

fura
ura.

Intelme gyorsan, nyersen ért
a "Nincsen apám" versemért,

a hont
kivont

szablyával óvta ellenem.
Ideidézi szellemem

hevét
s nevét:

"Ön, amig szóból értek én,
nem lesz tanár e féltekén" --

gagyog
s ragyog.

Ha örül Horger Antal úr,
hogy költőnk nem nyelvtant tanul,

sekély
e kéj --

Én egész népemet fogom
nem középiskolás fokon

taní-
tani!

Szólj hozzá!


2008.12.09. 15:41 Kispapa

HALLGATÁS

Kedves Olvasók, ismeretlen ismerősök!

Köszönet a látogatásokért, és a bíztató bejegyzésekért.

Sok munkám és még több dolgom volt odahaza Kismama (immáron Mama) és Kisbaba mellett. És lusta is voltam. Így ebben a rövid kis postban kérem elnézésteket a hallgatásért és ígérem, hogy történetünk hamarosan (reményeim szerint még ezen a héten) újabb fejezetekkel bővül. Megtudhatjátok, hogy milyen gyerek ez Kisbaba, megtudhatjátok, hogy milyen az új alakásban az életünk, sőt azt is, hogy miképp borította (vagy nem borította) fel életünket a kis jövevény, sőt arról is beszámolok, hogy hol, miképp és mit érdemes a porontynak vásárolni.

 

Várjatok, olvassatok és látogassatok. Főnix blogom íme poraiból új életre támadott :)

1 komment


2008.05.26. 15:20 Kispapa

DANIEL

Igen, Ő az, itt van, megérkezett, a világ legszebb kisbabája!

Szavakkal leírhatatlan az, amit az ember ilyenkor érez. A csoda, amit 9 hónapig sejtettünk végre itt van. látod, fogod, érzed, de mégsem érted. Ilyenek lehetnek az angyalok is :)

No, akkor a száraz adatok: születés időpontja: 2008.05.24. 11.45 óra; 57 cm hosszú (nekem magas :) ), 4050 gr súlyú. Szerencsésen megérkezett, ép, egészséges, eszik, eszik, alszik, alszik és olykor sír is (de olyankor megmutatja a hangja erejét :) ). Szép fekete haja van, gömölyű kobakja és pirospozsgás bőre. És ígérem, hogy amint lesz több időm képet is mellékelek róla!

Most szaladnom kell, de ha minden igaz, akkor kedden otthon vagyunk már hármasban.

Köszönet mindenkinek a szurkolásért!

4 komment


2008.05.24. 07:41 Kispapa

BREAKING NEWS!!!

Szulunk :)

Csak hazajottem kismama motyojaert, rohanok vissza a korhazba.

Mindenki szoritson :)

2 komment


2008.05.16. 14:57 Kispapa

Egy testben két lélek

Minap épp ezen az érdekes helyzeten gondolkodtam. Azaz, ha elfogadjuk (márpeddig miért ne tennénk), hogy a gyermek a fogantatása pillanatától lélekkel megáldott lény, akkor a kismamák olyan szerencsés emberek, akik 9 hónapon keresztül 2 leleket hordanak a testükben. Nem, nem vagyok teológus, de remélem, hogy ez akkor is egy érdekes felvetés :) és remélem azt is, hogy senki sem kiván majd ezért megkövezni.

Minap (csütörtökön) történt, hogy vérvételre, ultrahangra és CTG-re kellett mennie Kismamának, ahova én is Vele (Velük) tartottam. A vérvételen, ahogy mindig, úgy most is gyorsan túlvoltunk és ezúttal is nagyon kedves nővérekkel találkoztunk. - Olyan furcsa, hogy manapság az ember azon ütközik már meg, ha valahol kedvesen fogadják, és nem pedig a rossz, gonosz, kellemetlenkedő beszéden.

A vérvétel után következett a CTG, ahol ismételten nehéz dolgunk volt, ugyanis Kisbabának az a kedvenc szokása, hogy este-éjszaka sportol, rugdos, mocorog napközben pedig Kismama és a pocak mozgása, ringása közepette nagyokat alszik. Nos esetünkben a vizsgálatra a reggeli órákban került sor, így Kisbaba természetesen aludt. Így a legfőbb teendőnk az volt, hogy felkeltsük öfelségét :) A pocak mozgatása, óvatos nyomkodás a megfelelő helyeken (ahol a lábacskáját szokta kinyomni) valamint Kedvesem ígérete, miszerint délután vesz neki fagyit (komolyan ezt ígérte, nem viccelek) megtették a hatásukat és Babónk felébredt, mocorgott, mozgott, majd rövidesen ismét elaludt :) A viszgálat szempontjából azonban a pár perc elegendő volt, az eredmény pedig tökéletes lett :)

Az ultrahangra sem kellett sokat várni, azonban legnagyobb megdöbbenésemre az ajtón történt belépés és a kilépés között legfeljepp 6-7 prc telt el. Az ultrahangos orvossal nem is lehetett 2-3 mondatnál többet váltani, mert már tessékelt is ki az ajtón, mondván, hogy itt az újabb páciens. Ezen azért megdöbbentem, mert lett volna pár kérdésem... Kisbabára azt mondta, hogy jól van és szép nagy baba lesz. Véleménye szerint már csak pár nap és megszületik. Reméljük, hogy megvárjuk doktornénit, de ha ez mégsem így alakulna, akkor bízom benne, hogy nélküle is minden rendben lesz és Kismama-Kisbaba egyaránt egészséges lesz. És persze abban is bízom, hogy mindkét főszereplőnek könnyű lesz a szülés-születés.

Szólj hozzá!


2008.05.13. 19:51 Kispapa

Ismét eltelt pár nap

És én ismét itt vagyok egy újabb bejegyzéssel. Lassan pedig Kisbaba is itt lesz, mármint Kismama pocakján kívül lesz hamarosan :) de addig nézzük, mi történt az elmúlt napokban.

Kismama túl van az első CTG vizsgálatokon. Május 1-én volt az első vizsgálat (tudom, hogy ez a hideg virsli és meleg sör ünnepe, de most mi CTG-vel ünnepeltünk :) ), aztán pedig múlt csütörtökön ismét behallgattunk rakoncátlan kisfiunkhoz :)

Az első alkalommal tökéletes volt minden, másodjára valószínűleg rosszul rakta fel a tappancsokat a szülésznő, így az első pár percben elég furcsa eredmények születtek, de a második félidőre javítottunk :) Bár az is igaz, hogy a javításhoz fel kellett ébresztenünk a kiskomát, aki a megfigyelés közepette nemes egyszerűséggel elaludt :) A szülésznő próbálta először felrázni gyermekünket (szó szerint értendő a rázás) nem sok sikerrel, aztán hozott egy tárgyat, amire azt mondta: "duda" azzal rárakta Kismam pocakjára és bekapcsolata... Nos tényleg egy duda volt, ami kismamát és kisbabát egyaránt megijesztette :( Kisbaba pulzusa a békés szunyókálás állapotából (120-as pulzus) egyből felszökött 170-re és egy darabig nem is tudott megnyugodni. Nos ezen Kedvesem egy kicsit berágott, de aztán sikerült lecsillapítanom azzal, hogy ez csak a baba miatt volt szükséges, hogy megláthassuk, minden jól van-e odabenn... Jól volt (de én is morcos voltam egy picit).

A múlt héten végre sikerült teljesen összekészíteni a kórházas csomagot mind Kismamának, mind Kisbabának. Volt pár apróság, amit még meg kellett vásárolnunk, de mostanra a kelengyelistán minden kipipálva.

Ismét megdöbbentem a bababoltban. A legolcsóbb, de még nem ocsmány kinézetű és minőségű rugdalódzó 1400 Ft-nál kezdődik. Nos ugyanez Angliában 6db-os csomagban a londoni Mothercare áruházból 12 Euro. Hát igen, látszik, hogy van pénze az embereknek Magyarországon. Ledöbbentem, és elhatároztam, hogy feleségem Londonban élő húga lesz az állandó gyermekruha beszállítónk...

Node ennyire nem akarom elanyagiasítani a blogot, meg az egész gyermekvárást. Ugyanis boldog, olykor kicsit térdremegős hangulatban várjuk kisfiunk megérkezését, aki bizony már itt jár a kertek alatt, bár a gólya még egy jó ideig remélhetőleg nem fog a házunk fölött körözni :) A kis zsivány egyre több és szebb tornagyakorlatot mutat be, kicsit olyan baba mit a papája volt annak idején :) Kismamának megérkeztek az első jóslófájásai, és egyre nehezebben viseli magát, de még mindig sokat sétál, csak közbeiktat mindig egy-egy kávéházat, vagy barátnő meglátogatást :)

Kismamának és Kisbabának azonban még május 30-ig ki kell tartania együtt, ugyanis szülés doktornénink elutazott és május 29-én fog hazaérni. Persze, ha a Kiskoma úgy dönt, hogy kijönne, akkor majd Éva szülésznő fog rájuk vigyázni, meg a helyettes doktor-bácsi :)

Szólj hozzá!


2008.05.05. 11:31 Kispapa

Hosszú hétvége után

Ismét jó rég nem írtam... Ilyenkor mindig írígyelem Kismamát, aki otthon lehet és pihenhet, meg ha kedve volna, akkor egész nap blogot írhatna. Olyan sok érdekes dologról írhatnék, de mellette sajnos dolgozni is kell, amikor meg nem dolgozom, akkor pihenek, lustulok, de mindezek előtt Kismamával és Kisbabával foglalkozom.

Akkor nézzük mi is történt az utóbbi napokban:

Kismama pocakja és benne Kisbaba is egyre növekednek. Közben megnéztük a Szent István Kórházban a szülészetet. A szülőszobák nekem nagyon tetszettek, ugyanis bennem egészen más kép élt róluk - sterilitás, csempe-csempe hátán, kínzóeszköz szerű szülőszék stb - ehhez képest barackszínűre festett falak, fotelek, egy ágy (normál ágy a kismamának) a szoba közepén, festmények a falakon, teljesen európai minden :) Sajnos a szülészeti osztályról ugyanez már nem mondható el, DE ez nem az ott dolgozókon múlik. 3 fajta kórterem van: egyágyas, háromágyas és hatágyas. Az egyágyasok ún. alapítványi szobák (ezeknek a berendezése a leg kellemesebb), amelyekért külön térítési díjat kell fizetni. Valamennyi szoba-kórterem nagyon tiszta volt és érződik rajtuk, hogy a dolgozók otthonosabbá, szebbé szeretnék tenni őket. A probléma csupán az (szerintem), hogy a nagy belmagasság nyomasztólag hat az emberre (ugyanis egy régi épületről van szó), valamint az, hogy egy teljes átalakítás miatt nem lehet egy teljes emeletet bezárni a kórházban (pláne nem azt a részleget, amelyik állandóan tele van). A harmadik ok az lehet, hogy az egészségügyi reform (?) nem goldol arra, hogy milyen jó lenne kismamáknak-kisbabáknak, ha sokkal szebb körülmények közt szülhetnének-születhetnének meg.

A szülészeten és az szülészeti osztályon is kedves, mosolygós emberekkel (nővérek - orvosok) találkoztunk. Jó volt látni, hogy gyermekünket és persze Kismamát is majd milyen nagy szeretettel fogják fogadni :)

folyt. köv...

Szólj hozzá!

Címkék: kórház szülészet


2008.04.15. 14:25 Kispapa

Baba kelengye

Azt kell mondanom, hogy szerencsések vagyunk. Kedvesem és az én szüleim is tudnak és akarnak segíteni a babaholmik megvásárlásában. Az az igazság, hogy mindketten döbbenten személeltük például a babakocsik árait. 100.000,- Ft alatt szinte nem is lehet normális kocsit találni. Bár ehhez egy kis magyarázatot fűznék, még mielőtt a népharag elsöpörne. Mi olyan kocsit szerettünk volna, aminek hátul viszonylag nagyobbak a kerekei, könnyű, kicsire össze lehet csukni, 3 funkciója van (azaz mózes-kosár, babahordozó - gyermekülés, valamint sportkocsi) és az első két kereke bolygósítható is. Nos ennek nem sok kocsi felelt meg, a megfelelők közül pedig még kevesebb volt olyan, ami tetszett is volna mindkettőnknek. Végül a német Concord cég NEO kocsija mellett döntöttünk, ami így néz ki (ja a miénk kék lett végül):

  

A kép persze nem a legjobb (miért is tenne fel ennél jobbat egy bababolt a honlapjára...), ugyanis a kocsi ennél sokkal masszívabb az életben, ez csak valami csel itt kérem.

Nos az árától lementünk hídba, de a nagylelkű ajándékozó azt mondta, hogy ne törődjünk az árral, azt ő állja, ha tetszik nekünk. Nos tetszett. Ami végül meggyőzött bennünket:

 • Ha az ember megvesz egy olcsóbb kocsit, akkor ahhoz kell még egy mózes, egy gyermekülés (már majdnem elértük ennek a kocsinak az árát)
 • Egy gombnyomással lehet a vázra feltenni, illetve onnan levenni az egyes tartozékokat
 • Könnyű
 • Kicsire összecsukható
 • És, amikor egy másik, olcsóbb kocsit nézegettünk és egy mellettünk levő anyuka (3. gyermekét várja épp) meghallotta, hogy tanakodunk, vajon melyiket vegyük meg, akkor csak annyit mondott, hogy korábban olcsóbb kocsit vett, amiből a 2 gyerek 3-at elfogyasztott, így ő a drágább, jobb nevű és minőségű "gépet" venné meg. (ez volt a végső lökés.

Tehát mostanra van már babakocsink, kiskád állvánnyal (nos abból a 2. legolcsóbbat választottuk, még mielőtt valaki borzsulynak mondana :) ), pelenka, cumisüveg (just in emergency case), cumi, hőmérő, pelenka, popsikrém. Tehát van minden, mi szem-szájnak ingere :)

Még mielőtt a babaruhákra térek egy érdekes tapasztalatot kell megosztanom kedves olvasómmal. Mindenki óvott bennünket, hogy a Brendon áruházban vásároljunk, merthogy az milyen drága. Nos a mi tapasztalatunk az, hogy ez nem mindenre igaz. Bútort biztos nem fogunk ott venni (ha valaki tisztességes áron jót szeretne: www.faktumbutor.hu ), meg ha tehetjük, akkor babaruhát sem. De vannak olyan termékek, amelyek épp ott sokkal olcsóbbak voltak, mások pedig pont olyan árban, vagy minimálisan drágábban kaphatók a Brendonban. Tehát, ha valaki vásárolni szeretne, akkor szerintem menjen nyugodtan. Ha vásárolni nem is szeretne, de ötletet mindenképp sokat lehet náluk meríteni.

BABA RUHA

Iszonyatosan, és pofátlanul drágák. Ugyanakkor szükség van rájuk. Sajnos az ismeretségi körünkben nincsen fiús anyuka, sőt sok olyan család sincsen, akikhez mostanság jött volna gólya. Így magunknak kell(ett) a ruhákat megvásárolni. Ebben is nagy segítséget kaptunk a szülők részéről, sőt az is jól jött, hogy Kismamának februárban az Ámerikai kontinensre kellett utaznia, ugyanis ott igen jól bevásárolt. Tény, hogy éppen leértékelések voltak, de párszáz forintból lehet pólókat és egyéb ruhákat vásárolni, ha az ember nem neves tervezők ruháiban akarja gyermekét járatni, ugyanakkor Kedves vett pl. egy Polo-jeans farmerdzsekit (mert nem tudott ellenállni) mindössze 3.000,- ft-ért. Kérdem én, hogy a tisztelt kereskedők miért a gyermekeken, gyermeket váró, vállaló családokon akarnak pofátlanul meggazdagodni idehaza?

 T I S Z T E L E T   A   K I V É T E L N E K ! ! !
 mert vannak olyanok is kis országunkban.

Egyúttal köszönet a védőnőnek, aki a babakelengye-lista összeállításában, leszűkítésében sokat, nagyon sokat segédkezett.

Legközelebb igyekszem pár hasznos webcímet megosztani mindenkivel, melyek (tartalma) a babavárásban és a vásárlásban segítséget nyújthatnak.

5 komment

Címkék: babakocsi kelengye babaruha bababoltok.


2008.04.10. 20:08 Kispapa

Keresőkifejezések

Nem állhatom meg szó nélkül, így még pár sort írnom kell :)

Aki nem ismerné ezeket a rendszereket (korábban én sem ismertem) azoknak elárulom, hogy lehetőségem van megnézni, hogy hogyan bukkannak a blogomra, azaz a kereső programokba milyen kifejezéseket írnak be az ide eljutóü emberek, nos ezek közül párat:

 • Kiskarácsony-nagykarácsony
 • szabad-e a kismamának repülni (akit ez érdekel, már írtam óla, de ismét pár szóban, személyes tapasztalatokkal gazdagabban): igen, de valamely légitársaságok a 32. hét után orvosi igazolást és engedélyt kérhetnek. A 36. hét után jobb, ha nem repül a kismama, ennek az oka csupán annyi, hogy már sokkal féáradékonyabb. Repülés közben, pláne hosszú úton tessék sok folyadékot inni, mozogni és különböző "torna"gyakorlatokat végezni. Kutatások azt mutatják, hogy a magzatra semmelyik fejlődési szakban (tehát még az első trimeszterben sem) nem veszélyes a repülés.
 • kismamák arepülőn
 • kispapa szülés után, mármint, hogy ő szült? Ezt a kispapa kollégát kérem, hogy jelentkezzen nálam :)
 • Kismama székrekedése (erről korábban már írtam) egy "szert" ismét tudok ajánlani, amely nagyon sokat segített: Levolac - kivéve, ha a kismama tejcukor érzékeny! Továbbá a rendszeres étkezés, testmozgás és a nagy folyadék bevitel (ez legalább napi 1,5 litert jelent!)

És jöjjön végezetül 2 személyes kedvencem a 18-as piros karikás kategóriából:

 • Kismamás pornó (nos ilyen itt nincsen :) )
 • Pornó a nőgyógyásznál, neeem, ezt sem itt kell keresni :)

 

Ennyire zaftos dolgokkal nem tudok szolgálni, de holnap ígérem írok némi nedveset (kismama hangulatváltozásai), meg írni fogok a Szent István Kórházas szüléselőkészítő tanfolyamról, valamint a kismama tronáról (bár arról valószínűleg csak a jövő héten)

Szólj hozzá!


2008.04.10. 19:49 Kispapa

1 hónap és 7 nap

Ennyi telt el az utolsó bejegyzésem óta. A hallgatásra semmi különösebb okom nem volt, egyszerűen csupán sok munka, otthoni teendők és persze mindez egy kis lustasággal fűszerezve...

Közben persze Kismama is hazaérkezett a messzi uruszágból, hozta magával kisbabát is, aki időközben szépen kigömbölyítette a pocakját. Mindezek mellett egy aktív izgő-mozgó zsivány lett belőle. Döbbenetes, hogy milyen mutatványokat tud benn a mama pocakjában produkálni. Mostanság a legújabb manővere az, hogy egyszerre Kismama pocakjának mindkét oldalát kinyomja :-) Látványra (és Kedves szerint érzésre is) olyan, mintha nyújtózkodna benn a gyermekünk. Ezt persze nem teszi, ugyanis rendes kisbabaként már most fejjel lefele helyezkedik el (ez egészen pontosan március 7-én derült ki, amikor Kismamával a doktornéninél jártunk)

Majd a múlt héten elkövetett 32. hetes ultrahangon is ugyanígy volt látható (ekkor a súlya egyébként hozzávetőlegesen 1860 gramm volt) őkelme.

Tegnap este ismét doktornénihez látogattunk el, aki nagyon kedves volt, de egy rossz hírt közölt, miszerint május 9. és 29. között szabadságon lesz. A jövő héten fog bemutatni egy kollégájának, aki állítólag szintén nagyon kedves, aranyos, és ami nagyon fontos nagyon jó szakember. Kedves teljesen elérzékenyült, majdnem el is sírta magát, hogy akkor ő nem a kedvenc doktornéninél fog szülni? Mire a dokinéni megnyugtatta, hogy minden rendben van, ezért a szülés Nála lesz június 3-án, vagy pár nappal azután, mert a kisfiúk lusták :) Nem kell felháborodni, tudom én, hogy jöhet a baba hamarabb is, de nem akartam ezt Mama-Baba előtt elmondani, maradjanak csak abban a hitben, hogy mindent mi irányítunk ezen a téren :) - amiben egyébként van némi igazság.

Tehát kéretik S Z U R K O L N I kedves olvasóm, hogy kisfiunk időben érkezzen :)

Időközben anyósom is hazament (tudjátok, a jó anyós olyan, aki nem tud papucsban átjönni hozzátok, nos az enyém 5000 Km-re lakik tőlünk, így erre kicsi az esély :) ). DE meg kell mondanom, hogy a legkedvesebb anyós, akivel valaha találkoztam (igaz, hogy nekem korábban nem voltak anyósaim, de ismertem pár lánynak az anyukáját. NEM szól bele az életünkbe, NEM próbál mindig mindenben tanácsot osztogani. Ellenben figyelmes, segítőkész és rengeteget segített is.

A babakelengye tulajdonkép mostanra össze is állt, pontosabban a legszükségesebb holmikat megvásároltuk, bár a védőnőnkkel erről még mindenképpen egyeztetnünk kell.

Anyósi segítséggel megvásároltuk a babakocsit, aminek a képét hamarosan közlöm :) És szülői (mármint az én szüleim) segítséggel éppen kiságyra vadászunk, amit, ha minden igaz az interneten már megtaláltunk.

Kér(d)ésem: ha valakinek vannak jó tapasztalatai, infoi arról, hogy hol és milyen kiságyat érdemes venni, akkor jelezze kérem felém a kommentek közt (hamarosan kispapás mailcímet is csinálok).

Mostanság autót is vadászok, tehát, ha valaki tud eladó Peugeot 307 Break, vagy SW-t, akkor jelezze ugyanitt. Ja és válogatok is: max 5 éves legyen, max 130.000 Km-rel. KÖSZÖNÖM :)

Mára ennyit, holnap is lesz nap és kispapa igyekszik az élők sorába visszatérni.

 

Uff

Szólj hozzá!


2008.03.03. 09:55 Kispapa

Újra itt

Visszatértem. Annak, hogy nem írtam nagyon egyszerű oka volt. 1 hétig nem voltam számítógép előtt, elvonultam, hogy tanuljak, készüljek a szakvizsgámra, megérte, mert sikerült, így nincs több vizsgám :-)

A másik oka, hogy Kismama elutazott, így Róla csak telefonos információkkal rendelkezem én is. Azt tudom, hogy kisbaba egyre nől, növekszik (ezzel együtt Kismama pocakja is) és egyre aktívabb. Rúgdal, ficánkol, pörög, forog, tehát jólérzi magát :-) és még helye is van kismama pocakjában.

Holnap végre mindketten itthon lesznek én pedig megnézhetem, megfoghatom a szép gömbölyű hasit :-) És persze kismamát is átölelhetem, bár az tartok tőle a poci mérete miatt egy kissé bonyolultabb művelet lesz, de ígérem beszámolok róla mindenképp :-)

Szólj hozzá!

Címkék: hét visszatérés 28.


2008.02.16. 19:55 Kispapa

Szabi

Kispapa jövő héten szabadságon lesz, no internet, no bejegyzés...

De igazából nem is lenne miről írnom, hiszen kismama és kisbaba is nagyon messze vannak. Apropó... Kisbaba legújabb attrakciója: Kismama hasának hullámoztatása. Szép lehet, csak én nem látom mindezt. Hull, csak hull a könnyem (krokodilnyi), remélem nagyon gyorsan eltelik a hátralevő 2 hét és 4 nap...

Mindenkinek jó munkát a hétre!

Nekem meg jó tanulást, meg sok sikert a vizsgámhoz :-)

 

Szólj hozzá!


2008.02.13. 19:11 Kispapa

Oly távol van tőlem

Kismama elutazott. Kanadában van, és köszöni jól érzi magát, mindketten jól bírták a repülést. Kismamának találtam egy jó kis aerofitness programot az egyik légitársaság repülőn osztogatott magazinjában, csupa hasznos gyakorlattal. Kismama szorgosan csinálta őket az úton és tényleg működik, ugyanis egyáltalán nem dagadtak be a lábai. Kisbaba is igen jól van, egy új koreográfiát talált ki, kismama pocakjában balról jobbra, majd jobbról balra "pattog" mint egy labda :-)

A pocak meg csak egyre nől, növekedik. Az alvásproblémák megoldódni látszanak, csak hozzá kellett szoknia kismamának, hogy az oldalán alszik. Ellenben a szoptatós párna ötletet köszönjük. Láttam már képet róla és igen hasznos holminak tűnt.

Mostanság babakocsira vadászunk, azt hiszem nem Magyarországon fogjuk megvenni, mert minden nagyon drága és egyébként is terveztünk egy utat márciusban Bécsbe, majd ott és akkor körülnézünk. Azért döbbenetes, hogy lassan már minden drágább itthon, mint nyugati szomszédainknál...

Nem morgok, inkább elmegyek aludni, mert ma nagyon fáradt vagyok.

Kismamák aludjatok SOKAT :-)

Szólj hozzá!


2008.02.05. 14:22 Kispapa

Vérvétel és egy érdekes cikk

Ma reggel ismét vérvételre mehettünk Kedvesemmel. Terheléses vércukrot vizsgálnak. Múltkor már leírtam, hogy miért érdemes a Szent István Kórházba járni ez ügyben. Most csak annyit tennék ehhez hozzá, hogy ebben az esetben ráadásul a kismamát soron kívül be is hívják (legalábbis kedvesem esetében ez történt), persze ehhez szólni kell. Ugyanis az étkezés és a vérvétel közt 1 órának kell eltelnie, így fontos, hogy ennél tovább ne tartson a várakozás.

Ma találtam egy érdekes cikket, ide gyorsan be is másolom. Az a helyzet, hogy ez a cikk további gondolkodásra késztetett azzal kapcsolatban, hogy a gyermekünket miképp lehet a legegészségesebben táplálni, mi a legegészségesebb környezet, ruha, játék stb... Ha megvan a megoldás, ígérem nektek is elárulom. Ha valaki tud megoldást már most is, akkor jelezze.

 

És íme a cikk:

A babaápolási szerek mérgezhetik a gyerekeket

A babakrémekből, hintőporokból és babasamponokból egészségre káros vegyi anyagok, úgynevezett ftalátok kerülhetnek a gyermekek szervezetébe, állítja egy amerikai kutatócsoport.

"Jelenleg még nem tudjuk pontosan, hogy hosszú távon milyen egészségkárosító hatásuk lehet, azonban a nagyszámú állatkísérletek fejlődési és reprodukciós rendellenességet mutattak a ftalátok hatására, valamint néhány, embereken végzett próbánál is észleltek az egészséget negatívan befolyásoló tényezőt" - mondta Sheela Sathyanarayana.

A ftalátokat műanyagok lágyítására, az illatanyagok stabilizálására használják és számos kozmetikai termékben, gyermekápolási cikkben, valamint játékban is megtalálhatók. Sathyanarayana munkacsoportja a Seattle-i Washington Egyetemen végzett kutatásaiban kilenc különböző ftalát bomlásterméket talált a kettőtől 28 hónapos korú csecsemők pelenkáiból vett vizeletmintákban. Mindegyik vizeletmintában találtak legalább egyfajta mérhető mennyiségű ftalátot, a minták 81 százalékában pedig hétféle vagy még annál is több ftalátot mutattak ki.

"Azt vettük észre, hogy a babakrémek, babasamponok és hintőporok használata összefüggésbe hozható a vizeletmintákban kimutatott monoetil-ftalát (MEP), monometil-ftalát (MMP) és a mono-izobutil-ftalát (MIBP) magasabb koncentrációjával" - mondta Sathyanarayana. Ezek az összefüggések sokkal erősebbek voltak a 8 hónaposnál fiatalabb csecsemőknél, akik a ftalátok okozta káros hatásokra sokkal fogékonyabbak lehetnek.

Az egyesült államokbeli gyártókat jelenleg nem kötelezik a kozmetikumokban használt ftalátok feltüntetésére, ezért a szülőknek is nehéz tájékozott döntést hozniuk, mely termékeket használják és melyeket ne. "Akik csökkenteni szeretnék a gyermekeiket érő káros anyagok mennyiségét, hacsak egészségügyi okok nem indokolják, a babakozmetikumokat sokkal takarékosabban használják" - javasolja a kutató.

2002 július elseje óta Magyarországon sem hozhatók forgalomba a 3 év alatti gyermekek számára előállított, szájba vehető, lágy PVC-ből készült játékok és gyermekápolási cikkek, ha összesen 0,1 tömegszázaléknál nagyobb mennyiséget tartalmaznak a ftálsav-észter lágyítókból.

Forrás: MTI, www.index.hu

 

Szólj hozzá!

Címkék: kórház szent istván vércukor vérvétel terheléses ftalát


2008.02.01. 11:17 Kispapa

Védőnő immáron sokadszor és más egyéb

Ma ismét védőnőnél voltunk, akit kismamával egyre jobban kedvelünk. Mosolygós, kedves, energikus, és ami a legfontosabb minden kérdésünkre tudja a választ, kételyeinkbe is segít, tehát egy főnyeremény :-) Csak azt sajnáljuk, hogy amikor Kisbabánk megérkezik, akkor már nem lehet ő mellettünk, ugyanis elköltözünk Budapestről. Bár én bízom, hiszek benne, hogy mindenütt kedvesek a védőnők. A védőnői szakszolgálat szervezettsége, rendezettsége előtt pedig le a kalappal. Ma ismét megmérte Kismama súlyát, vérnyomását és meghallgatta a baba szívhangját is. A súly rendben, a vérnyomás tökéletes, a szívhang pedig mindig csodálattal és melegséggel tölt el. Korábban már írtam, de megismétlem magam: ez egy CSODA!

Kismama jövő héten elutazik a tengeren túlra és egészen márciusig nem fogunk találkozni. Ez nagyon nehéz lesz mindkettőnknek, hiányozni fogunk egymásnak, de sajnos több okból kifolyólag sem tudok Vele menni. Vár rám még egy utolsó szakvizsga, telekkel kapcsolatos ügyeket kell intéznem, és valakinek dolgoznia is kell :-)

Az azért megnyugtat, hogy a családjával utazik, meg az is, hogy a védőnő és a doktornő is egyértelműen azt mondták, hogy 24 hetesen elutazni, 28 hetesen hazajönni nem probléma, csak sokat járkáljon a gépen. Sajnos pár hétig csak telefonos információim lesznek a Kismama-Kisbaba párosról, de azokat mind megosztom majd Veletek :-)
Csak egy jótanács ezzel kapcsolatban: a légitársaság jogosult orvosi engedélyt, igazolást kérni, hogy a kismama repülhet. Nem egy nagy dolog, de sok kellemetlenségtől szabadulhat meg ezáltal az ember (tudomásom szerint a 32. hetet betöltött kismamáktól pedig valamennyi esetben kér ilyet a légitársaság - ne kérdezzétek, hogy hogyan tudják megállapítani a terhesség korát... szerintem ha nagy a pocak, akkor kérik, ha kicsi, akkor nem)

Alvás... Kismama próbálja magát átszoktatni az oldalán történő fekvésre, alvársra, de elég nehezen megy. Szívesen várok ötleteket a kényelmes alvással kapcsolatban. Mi jelenleg épp a párnákkal történő körülbástyázás technikájával próbálkozunk kisebb-nagyobb sikerrel :-)

Kismama pocakja közben ismét gömbölyödött egy csöppet, szorgosan kenegetjük a striák ellen, meg masszírozgatom is, de csak óvatosan :-) Kisbabánk ha korábban mozgott, akkor a masszázs hatására elcsendesedik, ha pedig aludt, akkor elkezd virgonckodni. Számomra ezek a legszebb pillanatok, kapcsolatba kerülni már most a gyermekemmel.

Kismama korábban nem beszélgetett a fiunkkal, de pár hete belekezdett, azóta pedig mindig mindent elmesél neki. Tegnap épp arra kérte Kisbabát, hogy segítsen neki WC-re menni, mert pár napja már nem sikerült. Pár másodperccel később Kisbaba hatalmas rugdalódzásba kezdett. Lehet, hogy mi misztifikáljuk túl a dolgokat, de mindketten meg vagyunk győződve arról, hogy Kisbaba, ha tudattalanul is, de ért bennünket, vagy inkább érez.

Jövő héten terheléses vércukor vizsgálatra megyünk (pontosabban Kismama, de én mint az árnyék mindenütt Vele vagyok). A védőnő azt mondta, hogy szerencsések vagyunk, hogy mindezt a Szent István Kórházban tesszük, ugyanis ott a leghumánusabb ennek a módja, ugyanis az otthonról történő elindulás előtt meg kell ennie Kismamának egy kiflit, meg egy kefirt, aztán a kórházban csak leveszik a vért és kész is (az előző alkalommal levett vérrel hasonlítják össze a kapott adatokat). Más kórházakba viszont éhgyomorra kell menni, leveszik az első adag vért, majd meg kell inni egy cukros, szirupos löttyöt és 2 óra múlva újabb vérvétel. Köszönjük, mi maradunk az Istvánnál :-)

Korábban a kommentben érkezett a kérdés, hogy Kismama mikorra van kiírva. Nos saját számításaink szerint június elején érkezik a gólya :-) azóta megkérdeztük a doktornénit is, ő is ezt mondta :-) Ha pontos dátumot szeretnétek, akkor szerintünk 2008. június 1. dokinéni szerint 2008. június 3.

Jó hétvégét minden Kispapának, Kismamának, Babának, Anyukának, Apukának! És mindenki másnak :-)

 

2 komment

Címkék: repülés alvás kismama védőnő


2008.01.30. 12:43 Kispapa

Baba használati utasítás

Az alábbi képecskéket kéretik komolyan venni :-)

Kispapa társaimnak és magamnak készültek, a céljuk a gyermekkel való helyes bánásmód elsajátítása. Figyelemre méltó a gyermek etetésével, a bevásárlással, valamint a gyermek biztonságával kapcsolatos kép.

Köszönjük, hogy ránk is gondolnak! :-)

Szólj hozzá!

Címkék: vicces baba


2008.01.24. 12:47 Kispapa

Egy álmos, lassú nap

Igen, ma álmosnak és lassúnak érzem a napot, pedig a szürke hetek után ma ismét süt a nap, és szokásommal ellentétben viszonylag sokat aludtam. Ennek ellenére álmos vagyok.

Kismama szép, úgy nyáron a szülinapjára kapott telefonja egyre inkább zúg, szervízbe kellene vinni, csak éppen sehol nem találom a blokkot, amit ügyesen jó helyre elpakoltam, csak elfelejtettem a jó és biztonságos helyet :-)

Kisbaba olykor igen lusta. Egész nap nem mozok, vagy csak piciket lök, rúg, aztán esténként beleerősít, remélem azért sportos gyerek lesz belőle :-)

Tegnap vettünk fitness DVD-t (kismamásat), én belenéztem egy nagy adag somlóival a kezemben, kismama pedig az édesanyjával telefonált a másik szobában, remélem ma este kipróbáljuk, ugyanis ha hiszitek, ha nem én nagyon sporty vagyok, kismama pedig lusti, de fel kell ráznom Őt is, ezért együtt fogjuk csinálni a gyakorlatokat.

Jövő héten pedig elmegyünk a Szt. István kórházba kismama tornára. Ott szerdán és pénteken van ilyen jellegű foglalkozás, már kíváncsian várjuk.

Lehet, hogy már írtam, de nagyon büszke vagyok az én kedvesemre, mert az eddig eltelt 22 hét alatt mindössze 6 kg-ot hízott, ez a doktornéni szerint nagyon jó. Jöhetnek a virágok, meg a gratulációk. A bonbonokat nekem lehet küldeni, azzal engem kell tömni :-)

Szólj hozzá!

Címkék: terhesség kismama hízás fitness alatt


2008.01.18. 13:43 Kispapa

Egy kis lustaság után ismét itt

Kedves Hölgyek, Urak!

Igen, kispapa visszatért, és ismét megfogadja, hogy nem fog eltűnni (és igyekszik is betartani).

Minap nézegettem kisded blogom látogatottságát, az értékek egy kissé lelomboztak, napi átlagban 7 ember szokott betévedni, vagy meglátogatni. Most vagy a témák nem érdekesek, amikről írok, vagy pedig jók a témák, csak én vagyok unalmas :) Elgondolkodtam, hogy mennyire más lenne a látogatottság, ha tele lenne szexképekkel, erotikával, meg pornóvideóval, de ezzel sem ma, sem pedig a jövőben nem fogok szolgálni :)

Ugyanakkor köszönöm az állandó látogatóknak, hogy be-be néznek és a kommentekért is ezer hála, mert látszik, hogy van értelme az írásnak :)

A kisded kitérőm után pár szó kismamáról, kisbabáról (rólam nem kell, mert láthatjátok, hogy jól vagyok :) ). Múlt héten voltunk a doktornéni(nk)nél, aki mindent rendben lévőnek talált, a laboreredmények is rendben voltak, meg az UH zárójelentések. Megvizsgálta kismamát, hogy a méhszáj is rendben van-e (igen), meg vetett pár pillantást az UH. gép segítségével kisbabára is (ő is köszöni, jól van :) ), meghallgattuk a szapora szívdobogását is a kiskrapeknak, ami ismét csodálattal és áhítattal töltött el bennünket.

Tegnap kellett volna védőnőhöz is mennünk, de az elmaradt, mert kismama egy kicsit betegeskedett. Persze aggodalomra semmi ok, csak össze-vissza evett, de legalább jó sokat, így elcsapta a gyomrát. Lett is belőle egy jó(?) kis esti hányás, meg éjszakai hasmenéses szaladgálás. Persze kisbabánk is rákezdett a táncolásra, (a belek zaját tuc-tuc disconak vélhette? :) ) így kismama, kisbababa és persze kispapa sem aludtak rendesen. Aztán kispapa tegnap olyan volt, mint az őszi légy. Kismamát meg diétára fogtam (alma, répa, keksz), szegénynek délután már kopogtak a szemei, így megkegyelmeztem és főztem neki rizst :) Meg persze itattam vele a rengeteg folyadékot. Aztán este már kolbászt és pizzát evett volna a szentem, de én kitartottam és kapott megint egy kis rizst :) Persze nem éheztettem, mert az sem kisbabának, sem a kismamának nem jó, de védtem a gyomrát, hasát :)

Ma pedig minden sztép, minden jó, mindennel meg vagyok elégedve.

Hamarosan házépítésbe fogunk fogni (ha minden jól megy). Persze mindenki félt, izgul értünk (főleg értem, mert tudják, hogy kismamának nem engedek majd semmit csinálni :) ) de előre akarunk lépni, így bele kell kezdeni.

Mindenkinek jó hétvégét!

 

1 komment

Címkék: szex pornó nőgyógyász védőnő no gyomorrontás


2008.01.08. 11:29 Kispapa

B.Ú.É.K.

Hazatértem a nagy útról, a nagy pihenésből. Persze fáradtabbak lettünk, vagyunk Kismamával, mint odafele, de rengeteg élménnyel és napfénnyel lettünk gazdagabbak. A legnagyobb élmény az volt, amikor kismama a reptéren hazafele indulás előtt (épp a csomagjainkat adtam fel és próbáltam becheckolni) odajött hozzám és széles mosollyal, boldogságtól csillogó szemekkel azt mondta, hogy megmozdult a baba :-)

Kismama pocakja időközben elkezdett kerekedni is, ő maga pedig mindössze 5 kg-ot hízott az elmúlt időszakban, ez azért elég jó úgy gondolom :-)

Időközben voltunk a 2. genetikai UH-on is, szerencsére ismét minden rendben találtatott a babával. Valamint azt is megtudtuk, hogy őkelme 279 gramm súlyú, hallottuk a szíve dobogását és a kis ember nagy fütykösét is lehetett látni :-) Szóval fiunk lesz. Örülök, hogy fiú lesz, de annak még jobban, hogy egészséges a csöppség. Meg kell mondanom, hogy valószínűleg ugyanígy örülnék, ha lányunk születne. De az igaz, hogy a fiúval tud elmenni a papa focizni, nomeg majd a bátyó rendbe tudja rakni a kishúgok renitenskedő udvarlóit :-) Egyelőre azonban erre a kis fickóra kell koncentrálni :-)

Kismamának a pocak növekedésével megérkeztek a hátfájásai is. Ennek oka kettős, egyrészt a méh növekedésével a méhet felfüggesztő szalagok nyúlnak, ez kellemetlen lehet, másrészt a háttartása is változik ezáltal, meg persze a regincre is nagyobb súly nehezedik. Ezért minden este a következő a program: Talp és lábmasszázs (ezzel elkerülhetők a lábfájások és a vizesedés is), majd derék masszázs és a pocak, meg a cicik bekrémezése a striák elkerülése végett. A dologban az a jó, hogy kismama el tud lazulni, élvezi a pihenést. Tegnap este aztán kiderült, hogy kisbaba is kedveli a talpmasszázsomat, ugyanis tegnap egész nap lustálkodott, nem volt semmi mozgolódás. Alighogy elkezdtem kedvesem talpát gyömöszkölni, ő megjegyezte, hogy a lustaság jelzett egyet, aztán mégegyet, és mégegyet, egészen addig, amíg kismama talpát maszíroztam. Azonban a lábszár és derék masszázsakor sem és a pocak bekrémezésekor sem rúgdalt kisbabánk, úgy tűnik a kínai akupresszúra nagyon is hatásos :-)

Holnap felkeressük ismét doktornéninket, meg a védőnővel is kell időpontot egyeztetnünk. És ígérem, igyekszem hamarosan újból jelentkezni. 

3 komment

Címkék: masszázs fiú uh stria


2007.12.23. 14:12 Kispapa

ÁLDOTT, BÉKÉS KARÁCSONYT!

Tekintettel arra, hogy valószínűleg ma vagyok utoljára úgy netközelben ebben az évben, hogy ráérek írni, így mindenkinek békét, szeretetet és boldogságot kívánok Karácsonyra és egy boldogabb, sokkal boldogabb új esztendőt, mint az idei volt!

Ugyanakkor senki ne feledkezzen meg a párjáról, családjáról, gyermekeiről és azokról, akik egyedül vannak ezen az ünnepen. Mondjunk nekik is egy szép szót, adjunk egy mosolyt, ölelést nekik is. És ne feledkezzetek el az anyákról, a leendő anyákról, akik a jövendő nemzedéket hordozzák a szívük alatt, mint ahogyan azt a Szűzanya tette kétezer évvel ezelőtt, hogy világra hozza a megváltót, a betlehemi kisdedet.

Áldott, Békés, Szeretetteljes Karácsonyt!

Szólj hozzá!


2007.12.17. 11:46 Kispapa

BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT KISPAPA

Megint eltelt egy újabb esztendő, és állítólag öregebb lettem 1 évvel, immáron ez a 31. esztendő az életemben. Szombaton volt a nagy nap, amit egy nagyon kellemes, az otthonunkban család és barátok körében elköltött vacsorával, sok beszélgetéssel és nevetéssel ünnepeltünk meg. Azért én a biztosnág kedvéért a számgyertyát 13-ként raktam fel a tortámra, sosem lehet tudni... hátha megfiatalodok :-)

Kismama jól van, végig sütötte-főzte a pénteket, szombaton már én is segítettem Neki, takarítottam, meg mosogattam (milyen rendes vagyok :-) ) és bevásároltam az itókákat. A pocakja pedig elkezdett láthatóan növekedni és hasában már nem is olyan kisgömböc a kisgömböc :-)

Mára ennyit, jöhetnek a jókívánságok, torták, meg virágok :-)

Szólj hozzá!


2007.12.14. 11:36 Kispapa

Ez történt az elmúlt héten

 

Fáradt vagyok, meg terhes :) mert nálunk a családban ugyebár 2-en várunk gyermeket :-)

Terhes... Vajon csak bennem kelt ellenérzést gyermeket váró kismamák terhesnek hívni? Hiszen ők, akik a gyermeküket hordják és várják egyáltalán nem terhesek, számukra  a súly, ami az ő vállukra, testükre nehezedik sokkal inkább édes.

Tegnap voltunk a Szent Itván Kórházban vérvételen. Döbbenent... A kismamák hosszú sorban kígyóznak a vérvételi szoba előtt. Két sor van egy, akiknél már a kémcső is a kezükben van, a másik sor pedig "csövetlen". A vérvételi szoba ajtaja tárva-nyitva (ennyit a gyógyítás, az orvos-beteg kapcsolat intimitásáról), és olykor ki-ki kiabálnak a nővérek: "lehet jönni papírral, lehet jönni csővel..." Ugyanakkor a nővérek kedvesek, rendesek, helyesek, de borzasztó a magyar egészségügy leterheltsége, ezek az állapotok nem rajtuk múlnak. És persze mellette kórházakat kell bezárni, orvosokat, ápolókat elbocsátani. Mikor lesz vége ennek a rémálomnak, mikor lesznek megint jó kórházaink, ahol az orvosok és nővérek szeretettel és bodogan gyógyíthatnak? Gyanítom ez a "reform" nem az amire vártak

Leletet csak január elején kapunk, de remélem, gondolom, hogy minden rendben lesz. Addig még egy UH van hátra, a 18. heti, igaz nekünk tekintettel arra, hogy elutazunk így lassan fél évvel az esküvőnk után nászútra majd csak a 19. héten lesz :-) Aztán pedig back to doktornéni. Akkor már kismama pocakja nagyobb lesz :-)

És egy érdekes cikk az Index-ről. Ma csak ennyire futotta.

Nem magától értetődő, hanem evolúciós vívmány, hogy a nők gerince módosul terhesség esetén. Csimpánzokra és férfiakra mindez nem igaz.
Bárki számára nyilvánvaló a terhes nők jellegzetes hátradőlő testtartása. Ez azonban ezredéves evolúciós folyamat eredménye. A Nature című szakfolyóirat eheti számában jelent meg a Harvard Egyetem antropológusainak tanulmánya, amely szerint már az emberelődök is ezt a testtartást vették fel, amellyel vélhetően a még nagyobb hátfájdalmak előzhetők meg.
 
Az állapotos nők teste alkalmazkodik a növekvő teherhez, állapítja meg a Katherine Whitcome által vezetett kutatócsoport. Nevezetesen, úgy igazítja a gerincoszlop állását, hogy a növekvő magzat súlypontja mindig megfelelő helyen legyen. Az alsó gerincszakasz átformálódott az idők folyamán, hogy ez az elmozdulás a gerinc károsodása nélkül történjen meg. Ez egyike a látszólag nyilvánvaló dolgoknak, amelyre mégsem gondolt eddig senki - tette hozzá Liza Shapiro, aki részt vett a vizsgálat ellenőrzésében.
A kutatók 19 nő terhességét kísérték végig. Digitális kamerával és mozgáselemző készülékkel térképezték fel az állásukban és mozgásban bekövetkezett változásokat.
A test hátradőlése a terhesség várható tömegének felénél kezdődik meg. Enélkül a fellépő nyíróerők károsíthatnák a gerincoszlopot, a csigolyák elcsúsznának egymáshoz képest.
A kutatók australopitecusok maradványait és ma élő csimpánzok csontrendszerét is vizsgálták a Harvardon. Az alsó gerincszakasz megváltozott formája az előembernél megtalálható volt, a csimpánzoknál azonban nincs jele. Ez azt jelenti, hogy az emberre jellemző egyedi evolúciós alkalmazkodásról van szó.
A férfiaknál hiányzik ez az adaptáció, így az esetleges sörhas viselését nem segíti gerincük módosulása - tette hozzá Shapiro a brit hírügynökség kérdésére.
 

Szólj hozzá!

Címkék: és terhesség gerinc vérvétel kismamanadrág


2007.12.06. 15:14 Kispapa

Kis KARÁCSONY nagy KARÁCSONY

Nem tudom, hogy Te kedves Oovasóm hogy vagy ezzel, de én nagyon kedvelem a karácsonyt. Aki ismer az mondhatná persze, hogy "neked könnyű, hoszen vallásos vagy" de nem csak erről van szó. Szeretem, hogy ilyenkor együtt van a család, és valahogy mindenki szívébe szeretet költözik, ha csak pár napra is. És persze szeretem a karácsonyfa illatát és a díszítést is, ami korábban mindig az én feladatom volt.

Idén különleges karácsony lesz, hiszen első, együtt a közös lakásunkban Kismamával és Kisbaba is ott lesz velünk :-) Ami azt illeti ennek ellenére nem lesz hagyományos, mert 25-én sajnos/jajj de jó elutazunk majdnem 1 hétre. Elmegyünk nászútra, ami korábban elmaradt, így most bepótoljuk és megyünk napozni, barnulni, pihenni, fürdeni. Kismamának is jót fog tenni a kis napfény terápia, és az a gyanúm, hogy egy darabig nem tudunk majd elutazni, miután a gyermekünk megszületik. Így most előre bepótoljuk a lemaradást (jó kis képzavar kerekedett itt kérem).

Kisbaba mostanság nagyon jól viselkedik, Kismamának a hányingere, émelygése teljesen (majdnem teljesen, mert tegnap este nem érezte jól magát) elmúlt. Poci (és benne a baba) nől, nől, növekszik. Nekem nagyon tetszik teljesen beleszerettem "új" feleségembe :)

A gyógytornászt még mindig nem sikerült becserkésznünk, de már jó úton haladunk. Vannak nehézségek, de megoldjuk...

Kismama jövő héten vérvételre megy (Hepatitis és AFP vizsgálat), aztán hamarosan itt a 18. hét az újabb UH vizsgálat. Már nagyon várjuk, talán azt is megtudjuk, hogy kisfiunk, vagy kislányunk lesz-e? :) De persze ismét csak egy vágyam van, hogy szép egészséges magzatot lássunk a képernyőn, aki persze okos baba, gyermek lesz :)

Végezetül egy felsorolás arról, hogy milyen vizsgáltaok várnak egy kismamára a gyermekvárás során (azért teszem ide, mert nekünk mindig sok gondot okoz mindent fejben tartani és remélem, hogy másoknak - Neked kedves olvasó - segítek vele)

 

A terhesgondozást lehetőség szerint meg kell előzze a tudatos családtervezés, melynek számos előnye ismert a véletlenszerű teherbeeséshez képest, ezek közül érdemes kiemelni néhány fontosabbat:

A családi és az egyéni kórelőzmény ismerete segítséget nyújt az utódban várható esetleges öröklődő betegségek megelőzésében.

Az elvégzett nőgyógyászati szűrővizsgálatokkal megelőzhető több olyan állapot, megbetegedés, melyek kedvezőtlenül befolyásolhatják a terhesség kimenetelét.

A termékenységi állapot felmérhető különböző célzott vizsgálatokkal, ezáltal felismerhetővé válnak azok a - sajnos egyre nagyobb számban előforduló- esetek, amikor gyógykezelésre szorul a családtervező pár egyik, vagy mindkét tagja. Ez az arány jelenleg eléri a 20%-ot.

A teherbeesés előtt legalább egy hónappal elkezdett Fólsav tartalmú multivitaminok adásával megelőzhetővé válik a fejlődési rendellenességek egy jelentős része.

Lehetővé válik a koraterhesség védelme a különböző ártó külső hatásokkal szemben.

Korán felismerhető lesz az esetleges méhenkívüli terhesség is a vérzéskimaradást napokkal követően elvégzett ultrahangvizsgálattal.

 

A megfelelő terhesgondozást az orvossal és a védőnővel történő rendszeres találkozások biztosítják, melyek alkalmával a terhesség nagyságától függően különböző vizsgálatok történnek: 

4-6. Hét
Koraterhességi ultrahang vizsgálat, laborok: teljes vérkép, vizeletvizsgálat, vércukorvizsgálat, Lues szerológia, koleszterin és triglicerid szint vizsgálat. Rh. Neg. Anyánál ellenanyagvizsgálat.
A védőnő kiállítja a terhesgondozási könyvet.

12-14. Hét
Az ún. Genetikai szűrővizsgálat ideje a 11-14. Hét között esedékes. Ekkor az embrió ülőmagassága a 45 és 84mm közé esik.
Az ajánlott vizsgálat az ún. Kombinált teszt , melynek során elsősorban a kromoszóma-rendellenességeket szűrjük, de felismerhetővé válhatnak más az embriót vagy a peterészeket érintő ultrahanggal felismerhető betegségek is. Jelenleg ezzel és nagyobb megbízhatóságával emelkedik a Kombinált teszt a többi kromoszóma-rendellenességszűrő eljárás fölé. A teszt során elvégzett anyai vérhormonszint vizsgálat eltérései normális magzati kromoszómaszám esetén felhívhatják a terhesgondozó orvos figyelmét más, a terhesség során várható szövődményre is, ezzel lehetővé válhat sok esetben a koraszülés, a méhen belüli magzati elhalás kivédése.

16. Hét
Az AFP, HbsAg szűrés javasolt időpontja. A Négyes teszt elvégezhető azoknál, akik valamilyen okból lekésték az első genetikai szűrővizsgálatot, a Kombinált tesztet.

18-21. Hét
Az általános ultrahangos rendellenesség-szűrő vizsgálat ideje, amikor az egész magzat alakját, végtagjait, belső szerveit vizsgáljuk a tőlünk megszokott alapossággal, mely a nemzetközileg elismert Londoni székhelyű FMF („magzati orvoslás alapítvány") előírásait tartja szem előtt.

26. Hét
Laborok, evés utáni terheléses vércukorvizsgálat, ellananyagszint mérés

30. Hét
A magzat fejlődését ellenőrző ultrahangvizsgálat, súlybecslés.
A 4D ultrahangvizsgálat javasolt ideje.

33. Hét
Labor kontroll, vérnyomás, testsúly ellenőrzés.
A 4D ultrahangvizsgálat javasolt ideje

36. Hét 
Hüvelyváladék-tenyésztés Streptococcus-B baktérium fertőzés kizárása érdekében, mely a legtöbb súlyos újszülöttkori fertőzést okozza.
Az első CTG vizsgálat javasolt ideje. Vérnyomás, vizeletkontroll.

37. Hét
CTG, szülészerti vizsgálat a méhnyak hosszának, tágasságának megállapítására. Vérnyomás, vizeletvizsgálat. A hüvelyváladék-tenyésztés eredményének megbeszélése.

38. Hét
Hasonló a 37. Heti vizsgálathoz.

39. Hét
Ultrahangos súlybecslés, a lepényi működés ellenőrzése a lepény ultrahangos képe, a magzatvíz mennyisége és a köldökzsinór artéria ún. áramlásvizsgálata segítségével.
A többi vizsgálat egyezik az előző heti vizsgálatokkal. A méhnyak állapota alapján javaslatot tehetünk programszülés irányában.

40. Hét
A 38. Heti vizsgálattal megegyező, kiegészíthető amnioszkópiával .
A 40. Hét után a CTG vizsgálatok másnaponta kell kövessék egymást, 3-4 naponta ajánlott kiegészíteni áramlásvizsgálattal.
10 nappal a betöltött 40. Terhességi hét után szülésindítás javasolt.

 

(forrás: www.gendiagnosztika.hu)

1 komment