HTML

Egy kispapa kalandjai

Kismama Kisbaba Kispapa

Friss topikok

  • NadeApaaa!!!: hello, szerintem jobban járna mindenki, ha pl itt vásárolna concord terméket: www.price-killers.co... (2009.04.11. 18:38) Baba kelengye
  • zs: Végre. :) (2008.12.12. 11:44) HALLGATÁS
  • zs: Nem folytatod? :) Remelm minden OK veletek. (2008.10.15. 20:51) DANIEL
  • matusi: hahóóóó!!! minden rendben???Remélem igen!!!Gondolok rátok. (2008.05.25. 21:45) BREAKING NEWS!!!
  • m e o w: Alvásra egy tipp: bababoltokban kapható az un. szoptatós párna. Nem hülyének nézni, de tényleg úgy... (2008.02.05. 20:55) Védőnő immáron sokadszor és más egyéb

Linkblog

2008.02.05. 14:22 Kispapa

Vérvétel és egy érdekes cikk

Ma reggel ismét vérvételre mehettünk Kedvesemmel. Terheléses vércukrot vizsgálnak. Múltkor már leírtam, hogy miért érdemes a Szent István Kórházba járni ez ügyben. Most csak annyit tennék ehhez hozzá, hogy ebben az esetben ráadásul a kismamát soron kívül be is hívják (legalábbis kedvesem esetében ez történt), persze ehhez szólni kell. Ugyanis az étkezés és a vérvétel közt 1 órának kell eltelnie, így fontos, hogy ennél tovább ne tartson a várakozás.

Ma találtam egy érdekes cikket, ide gyorsan be is másolom. Az a helyzet, hogy ez a cikk további gondolkodásra késztetett azzal kapcsolatban, hogy a gyermekünket miképp lehet a legegészségesebben táplálni, mi a legegészségesebb környezet, ruha, játék stb... Ha megvan a megoldás, ígérem nektek is elárulom. Ha valaki tud megoldást már most is, akkor jelezze.

 

És íme a cikk:

A babaápolási szerek mérgezhetik a gyerekeket

A babakrémekből, hintőporokból és babasamponokból egészségre káros vegyi anyagok, úgynevezett ftalátok kerülhetnek a gyermekek szervezetébe, állítja egy amerikai kutatócsoport.

"Jelenleg még nem tudjuk pontosan, hogy hosszú távon milyen egészségkárosító hatásuk lehet, azonban a nagyszámú állatkísérletek fejlődési és reprodukciós rendellenességet mutattak a ftalátok hatására, valamint néhány, embereken végzett próbánál is észleltek az egészséget negatívan befolyásoló tényezőt" - mondta Sheela Sathyanarayana.

A ftalátokat műanyagok lágyítására, az illatanyagok stabilizálására használják és számos kozmetikai termékben, gyermekápolási cikkben, valamint játékban is megtalálhatók. Sathyanarayana munkacsoportja a Seattle-i Washington Egyetemen végzett kutatásaiban kilenc különböző ftalát bomlásterméket talált a kettőtől 28 hónapos korú csecsemők pelenkáiból vett vizeletmintákban. Mindegyik vizeletmintában találtak legalább egyfajta mérhető mennyiségű ftalátot, a minták 81 százalékában pedig hétféle vagy még annál is több ftalátot mutattak ki.

"Azt vettük észre, hogy a babakrémek, babasamponok és hintőporok használata összefüggésbe hozható a vizeletmintákban kimutatott monoetil-ftalát (MEP), monometil-ftalát (MMP) és a mono-izobutil-ftalát (MIBP) magasabb koncentrációjával" - mondta Sathyanarayana. Ezek az összefüggések sokkal erősebbek voltak a 8 hónaposnál fiatalabb csecsemőknél, akik a ftalátok okozta káros hatásokra sokkal fogékonyabbak lehetnek.

Az egyesült államokbeli gyártókat jelenleg nem kötelezik a kozmetikumokban használt ftalátok feltüntetésére, ezért a szülőknek is nehéz tájékozott döntést hozniuk, mely termékeket használják és melyeket ne. "Akik csökkenteni szeretnék a gyermekeiket érő káros anyagok mennyiségét, hacsak egészségügyi okok nem indokolják, a babakozmetikumokat sokkal takarékosabban használják" - javasolja a kutató.

2002 július elseje óta Magyarországon sem hozhatók forgalomba a 3 év alatti gyermekek számára előállított, szájba vehető, lágy PVC-ből készült játékok és gyermekápolási cikkek, ha összesen 0,1 tömegszázaléknál nagyobb mennyiséget tartalmaznak a ftálsav-észter lágyítókból.

Forrás: MTI, www.index.hu

 

Szólj hozzá!

Címkék: kórház szent istván vércukor vérvétel terheléses ftalát


A bejegyzés trackback címe:

https://kispapa.blog.hu/api/trackback/id/tr22326340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása