HTML

Egy kispapa kalandjai

Kismama Kisbaba Kispapa

Friss topikok

  • NadeApaaa!!!: hello, szerintem jobban járna mindenki, ha pl itt vásárolna concord terméket: www.price-killers.co... (2009.04.11. 18:38) Baba kelengye
  • zs: Végre. :) (2008.12.12. 11:44) HALLGATÁS
  • zs: Nem folytatod? :) Remelm minden OK veletek. (2008.10.15. 20:51) DANIEL
  • matusi: hahóóóó!!! minden rendben???Remélem igen!!!Gondolok rátok. (2008.05.25. 21:45) BREAKING NEWS!!!
  • m e o w: Alvásra egy tipp: bababoltokban kapható az un. szoptatós párna. Nem hülyének nézni, de tényleg úgy... (2008.02.05. 20:55) Védőnő immáron sokadszor és más egyéb

Linkblog

2007.12.14. 11:36 Kispapa

Ez történt az elmúlt héten

 

Fáradt vagyok, meg terhes :) mert nálunk a családban ugyebár 2-en várunk gyermeket :-)

Terhes... Vajon csak bennem kelt ellenérzést gyermeket váró kismamák terhesnek hívni? Hiszen ők, akik a gyermeküket hordják és várják egyáltalán nem terhesek, számukra  a súly, ami az ő vállukra, testükre nehezedik sokkal inkább édes.

Tegnap voltunk a Szent Itván Kórházban vérvételen. Döbbenent... A kismamák hosszú sorban kígyóznak a vérvételi szoba előtt. Két sor van egy, akiknél már a kémcső is a kezükben van, a másik sor pedig "csövetlen". A vérvételi szoba ajtaja tárva-nyitva (ennyit a gyógyítás, az orvos-beteg kapcsolat intimitásáról), és olykor ki-ki kiabálnak a nővérek: "lehet jönni papírral, lehet jönni csővel..." Ugyanakkor a nővérek kedvesek, rendesek, helyesek, de borzasztó a magyar egészségügy leterheltsége, ezek az állapotok nem rajtuk múlnak. És persze mellette kórházakat kell bezárni, orvosokat, ápolókat elbocsátani. Mikor lesz vége ennek a rémálomnak, mikor lesznek megint jó kórházaink, ahol az orvosok és nővérek szeretettel és bodogan gyógyíthatnak? Gyanítom ez a "reform" nem az amire vártak

Leletet csak január elején kapunk, de remélem, gondolom, hogy minden rendben lesz. Addig még egy UH van hátra, a 18. heti, igaz nekünk tekintettel arra, hogy elutazunk így lassan fél évvel az esküvőnk után nászútra majd csak a 19. héten lesz :-) Aztán pedig back to doktornéni. Akkor már kismama pocakja nagyobb lesz :-)

És egy érdekes cikk az Index-ről. Ma csak ennyire futotta.

Nem magától értetődő, hanem evolúciós vívmány, hogy a nők gerince módosul terhesség esetén. Csimpánzokra és férfiakra mindez nem igaz.
Bárki számára nyilvánvaló a terhes nők jellegzetes hátradőlő testtartása. Ez azonban ezredéves evolúciós folyamat eredménye. A Nature című szakfolyóirat eheti számában jelent meg a Harvard Egyetem antropológusainak tanulmánya, amely szerint már az emberelődök is ezt a testtartást vették fel, amellyel vélhetően a még nagyobb hátfájdalmak előzhetők meg.
 
Az állapotos nők teste alkalmazkodik a növekvő teherhez, állapítja meg a Katherine Whitcome által vezetett kutatócsoport. Nevezetesen, úgy igazítja a gerincoszlop állását, hogy a növekvő magzat súlypontja mindig megfelelő helyen legyen. Az alsó gerincszakasz átformálódott az idők folyamán, hogy ez az elmozdulás a gerinc károsodása nélkül történjen meg. Ez egyike a látszólag nyilvánvaló dolgoknak, amelyre mégsem gondolt eddig senki - tette hozzá Liza Shapiro, aki részt vett a vizsgálat ellenőrzésében.
A kutatók 19 nő terhességét kísérték végig. Digitális kamerával és mozgáselemző készülékkel térképezték fel az állásukban és mozgásban bekövetkezett változásokat.
A test hátradőlése a terhesség várható tömegének felénél kezdődik meg. Enélkül a fellépő nyíróerők károsíthatnák a gerincoszlopot, a csigolyák elcsúsznának egymáshoz képest.
A kutatók australopitecusok maradványait és ma élő csimpánzok csontrendszerét is vizsgálták a Harvardon. Az alsó gerincszakasz megváltozott formája az előembernél megtalálható volt, a csimpánzoknál azonban nincs jele. Ez azt jelenti, hogy az emberre jellemző egyedi evolúciós alkalmazkodásról van szó.
A férfiaknál hiányzik ez az adaptáció, így az esetleges sörhas viselését nem segíti gerincük módosulása - tette hozzá Shapiro a brit hírügynökség kérdésére.
 

Szólj hozzá!

Címkék: és terhesség gerinc vérvétel kismamanadrág


A bejegyzés trackback címe:

https://kispapa.blog.hu/api/trackback/id/tr79263700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása